F-gassen-examen cat. 4

Werk je met F-gassen en voer je lekkagecontroles uit, laat dan met het F-gassen certificaat categorie 4 zien dat je dat op verantwoorde wijze kunt doen!

Het persoonscertificaat F-gassen is verplicht voor iedere monteur die werkt met koel- en klimaatapparatuur waarbij F-gassen vrij kunnen komen.

Met het certificaat F-gassen cat. 4 mag je conform de BRL 200 lekkagecontroles uitvoeren aan stationaire en mobiele koel-, klimaatsystemen en warmtepompen. Mits het koelcircuit dat de
F-gassen bevat, niet wordt geopend.

Let op! Bedrijven (ook ZZP-ers) die met F-gassen (of stationaire installaties die F-gassen bevatten) werken voor opdrachtgevers (derden) moeten ook over een bedrijfscertificaat F-gassen beschikken.

Op aanvraag

Dit examen kun je alleen op aanvraag afnemen. Mail daarvoor je verzoek naar examen@stek.nl.

Bevoegdheden en toepassingsgebieden

Opbouw examen

Het F-gassen cat. 4 examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Theorie
  • Praktijk: Installatie Inspectie

Examenreglement

Exameneisen en vooropleiding

De exameneisen staan per categorie vermeld in ‘Kennis-vaardigheden-BRL-200‘. Zo weet je precies over welke kennis en vaardigheden je moet beschikken om succesvol examen te doen.

Alle examens worden op Nederlands taalniveau B1 afgenomen.

 

Voorbereiding

Je kunt een opleiding volgen bij verschillende opleidingscentra, of je kunt jezelf voorbereiden (zelfstudie). Wij raden aan om eerst een opleiding te volgen. Zo kom je beslagen ten ijs en bespaar je tijd en (examen)geld.

Daarnaast hebben we de Leergang F-gassen. De leergang bied je informatie en oefenopdrachten over techniek, materialen en regelgeving. Je kunt de leergang gebruiken voor zelfstudie of als naslagwerk.

Bestellen

Examenresultaat

Het persoonscertificaat F-gassen is onbeperkt geldig.

Kosten examens

Theorie + Praktijk
F-gassen 4 € 395,-
Herexamen
Theorie € 125,-
Installatie Inspectie € 295,-

Alle bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Uitleg aanmelden examen

Uitleg aanmelden herexamen

Vragen over examens en/of je aanmelding?