F-gassenverordening: dit weten we nú
Er gebeurt veel rondom de implementatie van deze verordening. Sommige regels worden gaandeweg nog aangescherpt of aangepast. Dat is soms nog onduidelijk - zelfs voor ons. Daarom deze pagina: 'Dit weten we nú', met de meest actuele informatie.Werk je met koudemiddelen? Dan krijg je te maken met een nieuwe certificeringsverplichting. Vanaf 29 september 2025 ben je verplicht gecertificeerd te zijn om met koudemiddelen te mogen werken. Wees dus op tijd!
De regels komen voort uit de herziene F-gassenverordening (EU 2024/573) en brengen alles samen in één nieuw certificeringssysteem.
Sommige details worden nog uitgewerkt. Daarom deze pagina: wat weten we nú – en wat kun je nú al doen?
Op deze pagina vind je:
🔧 Wat je nu al kunt doen ter voorbereiding
📆 Wat er verandert vanaf 29 september 2025 t/m 11 maart 2029
🗺️ Een overzichtelijk en actueel stappenplan voor (her)certificering
🆕 Nieuw: uitleg over de overgangsfase tussen 29 september 2025 en 29 maart 2026
Meer info in het schema hieronder.
Blijf op de hoogte en voorkom verrassingen.
❗Disclaimer
De informatie op deze pagina is onder voorbehoud. Regels worden gaandeweg nog aangescherpt of aangepast, en daarom werken we de inhoud regelmatig bij. Bij elk bericht, publicatie of visual zie je de datum van plaatsing, zodat je weet hoe actueel de informatie is.
Geen verrassingen op 29 september – weet jij al wat er verandert?
Dag(en)
:
Uur(s)
:
Minute(s)
:
Second(s)
Laatste nieuws:
Laatste update: 13 juni 2025
Geldigheid F-gassen- en (ACK) ACB-certificaten
We merken dat er veel vragen binnenkomen over de geldigheid van F-gassen- en (ACK) ACB-certificaten. Dat is begrijpelijk, want niet iedereen is op de hoogte van de aankomende wetswijziging. Daarom zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.
Wat verandert er?
Op 29 september 2025 treedt de nieuwe F-gassenverordening in werking. Vanaf die datum geldt:
• Je mag geen werkzaamheden meer uitvoeren aan installaties als je niet gecertificeerd bent.
• Dit geldt ook voor werkzaamheden voor het (ACK) ACB-certificaat.
Geldigheid huidige certificaten
Alle bestaande certificaten (zowel F-gassen als ACB) krijgen vanuit Europa een einddatum, te weten: 11 maart 2029. Daarna moet je opnieuw gecertificeerd zijn. Deze her-certificering zal vermoedelijk uit enkel een theoretische toets bestaan.
Nog geen certificaat?
Ben je monteur en heb je nog geen F-gassen- of ACB-certificaat? Dan kun je deze nog behalen tot 29 maart 2026. Het is dus zeker de moeite waard om je certificering nu te halen, zodat je je werk gewoon kunt blijven doen na de invoering van de nieuwe regels.
Meer weten?
Alle officiële informatie over de wetswijziging vind je op de website van de overheid:
👉 iplo.nl
Laatste update: 10 juni 2025
Vernieuwde Eind- en Toetstermen voor het werken met gefluoreerde broeikasgassen of natuurlijke koudemiddelen
Op 6 juni 2025 zijn de nieuwe eind- en toetstermen voor de persoonscertificering bekend gemaakt.
De examencommissie CerVaKo heeft in opdracht van Rijkswaterstaat, als schemabeheerder van de certificeringsregeling voor het werken met gefluoreerde broeikasgassen of natuurlijke koudemiddelen, eind- en toets termen ontwikkeld op basis van de minimumvereisten uit ANNEX 1 van Verordening (EU) 2024/2215.
Tijdens het examen wordt het deskundigheidsniveau van de kandidaat getoetst op twee niveaus: het theoretische en het praktische niveau. Zoals u weet zijn kennis en vaardigheden nauw met elkaar verbonden, waarbij een goede theoretische grondslag van belang is voor het professioneel en veilig functioneren op praktisch niveau. Belangrijk hierin zijn dus deze eind- en toets termen, waarin staat beschreven over welke onderwerpen/kwalificaties theoretische- en praktische examenvragen/opdrachten kunnen worden gesteld en waar dus de opleiding op moet aansluiten.
Hieronder kun je de eind- en toetstermen downloaden:
Laatste update: 26 mei 2025
De verschillende nieuwe persoonscertificaten, volgens de Uitvoeringsverordening (EU) 2024/2215 – per 29 maart 2026.
Na de overgangsfase geldt er een nieuw Europees certificatensysteem voor monteurs die werken met koudemiddelen. De bekende F-gassen- en B1- en B3-certificaten verdwijnen en worden vervangen door nieuwe persoonscertificaten, die 7 jaar geldig zijn en in alle EU-lidstaten erkend worden.
Dit zijn de nieuwe persoonscertificaten volgens de Uitvoeringsverordening (EU) 2024/2215:
🔹 A1 – voor alle werkzaamheden met F-gassen en koolwaterstoffen
🔹 A2 – zelfde als A1, maar beperkt tot apparatuur met minder dan 3 kg koudemiddel (of 6 kg bij hermetisch gesloten systemen)
🔹 B – voor werkzaamheden met kooldioxide (CO₂)
🔹 C – voor werkzaamheden met ammoniak (NH₃)
🔹 D – terugwinnen van F-gas bij apparatuur met minder dan 3 kg koudemiddel (of 6 kg bij hermetisch gesloten systemen)
🔹 E – voor lekdetectie waarbij het koelcircuit niet wordt geopend
📝 Registratie verplicht
Na je examen registreert de exameninstelling je certificaat bij het Centraal Register Techniek (CRT). Dit is wettelijk verplicht en voldoet aan de AVG en hoge eisen voor gegevensbeveiliging.

Laatste update: 15 mei 2025
De certificeringsregeling voor F-gassen verandert
Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, hebben we een vernieuwd en overzichtelijk flowschema opgesteld. Dit schema laat stap voor stap zien hoe de regels zich ontwikkelen, inclusief de nieuwe overgangsfase:
✅ De huidige situatie – tot 29 september 2025
🔄 De overgangsfase – van 29 september 2025 tot 29 maart 2026
🚀 De toekomstige situatie – vanaf 29 maart 2026 en verder
Let op: vanaf 29 september 2025 start de overgangsfase.
Omdat de invoeringstermijn kort is en niet alle voorbereidingen voor de nieuwe certificaten binnen de termijn kunnen worden getroffen, geldt tot 29 maart 2026 een overgangsperiode. Tot die tijd mogen nog aparte F-gascertificaten en vakbekwaamheidsbewijzen voor natuurlijke koudemiddelen worden afgegeven. Zo kunnen monteurs toch voldoen aan de certificeringsverplichting.
📢 Let op: vanaf 29 september 2025 ben je verplicht een geldig certificaat te hebben (zoals B1, CO₂ of ammoniak) om met koudemiddelen te werken. Zonder certificaat mag je deze werkzaamheden niet uitvoeren. Zorg dat je voor deze datum gecertificeerd bent!
Haal je certificaat op tijd!
Werk je met brandbare koudemiddelen, CO₂ of ammoniak? Dan heb je vóór 29 september een certificaat nodig. Werk je hier niet mee, dan hoef je dit specifieke certificaat ook niet verplicht te halen.
👉 Je kunt je F-gascertificaten en vakbekwaamheidsbewijzen voor natuurlijke koudemiddelen nog tot 29 maart 2026 halen, en dit certificaat blijft dan geldig tot 11 maart 2029.
De nieuwe certificaten
Na 29 maart 2026 kun je geen F-gassen, B1- of B3-certificaat meer halen. Vanaf dan geldt het nieuwe A1- of A2-certificaat. Deze zijn 7 jaar geldig.
Uiterlijk op 11 maart 2029 moeten alle monteurs gecertificeerd zijn volgens het nieuwe systeem (certificaat A1, A2, B, C, D en E). Deze nieuwe certificaten gelden in alle EU-lidstaten en zijn 7 jaar geldig.