Feenstra-monteur Kevin slaagde ‘cum laude’ voor zijn STEK F-gassen examen

aug 22, 2023

Eens in de zoveel tijd duikt er een parel uit de zee op. Zeker niet zeldzaam, maar wij vinden het bijzonder om dat te vermelden.

Wij spraken Kevin Smits, service- en onderhoudsmonteur bij Feenstra in Eindhoven, die met uitmuntende cijfers zijn STEK F-gassen examen heeft behaald. Ontdek hoe hij zich voorbereidde, lees over zijn ervaringen tijdens het examen én over de waardevolle tips die hij heeft voor toekomstige examenkandidaten.

 

STEK: Gefeliciteerd met het behalen van je STEK F-gassen examen! Laten we beginnen met hoe je dit gepresteerd hebt. Kun je iets vertellen over je voorbereiding?

Kevin: Dank je wel! Ik denk vooral dat mijn voorbereiding essentieel was voor dit succes. Ik heb in mijn geval een opleiding gevolgd bij ROVC, die opgebouwd is uit acht weken koeltechniek en zeven weken F-gassen. Ook heb ik mijn examen kort na de afronding van mijn opleiding gedaan. Zodra mijn opleiding goedgekeurd was, heb ik snel het examen ingepland. Op 12 juli was mijn laatste lesdag, op 18 juli heb ik het examen afgelegd.

STEK: Het klinkt als een intensief traject. Heb je nog tips voor toekomstige examenkandidaten?

Kevin: Zeker, mijn belangrijkste tip is om tussen de laatste les en het examen zo min mogelijk tijd te laten zitten. Zoals eerder gezegd, voorkom je zo dat je kennis in de tussentijd wegzakt. Als je dan aan het examen begint, kan stress de overhand nemen. En als je gestrest aan het examen begint, dan sta je al 1-0 achter. Daarnaast kan ik aanraden om samen met een collega de opleiding te volgen, als dat mogelijk is. Ik heb dit met mijn collega gedaan, en we konden elkaar buiten cursustijd helpen en ondersteunen. Samen leren en overleggen over lastige onderwerpen werkte erg goed voor ons.

STEK: En hoe vond je het examen zelf?

Kevin: Het was zeker een uitdaging! Je hebt altijd wat gezonde spanning, maar ik probeerde het hoofd koel te houden. Het is belangrijk om je op je gemak te voelen, zodat je geen fouten maakt. Ik voelde me goed bij de examinator, wat zeker hielp om rustig te blijven. Tijdens het examen zat ik in een bubbel, waarin ik gefocust was op mijn handelingen en het volgen van het stappenplan. Gelukkig heb ik het examen af kunnen maken en ben ik blij met mijn resultaten.

STEK: Dat is geweldig om te horen! Hoe ziet jouw werk bij Feenstra in Eindhoven eruit?

Kevin: Bij Feenstra ben ik service- en onderhoudsmonteur voor een breed scala aan installaties, zoals cv-ketels, mechanische ventilatiesystemen en warmtepompen. Van oudsher zijn we er voor de cv-installaties, maar door de energietransitie verschuift ons werk steeds meer naar warmtepompen en hybride systemen. We bereiden ons nu voor op het onderhoud van hybride installaties, omdat die steeds populairder worden.

STEK: En waarom was het STEK F-gassen diploma nodig voor jouw werk?

Kevin: Wij werken voornamelijk met installaties voor particuliere woningen. Hiervoor zou F-gassen categorie 2 voldoen. Echter hebben we ook verschillende complexen waar (grote) collectieve installaties staan of gaan komen, en daar hebben we categorie 1 voor nodig. Daarom heb ik het STEK F-gassen diploma behaald.

STEK: Zie je een ontwikkeling in het gebruik van F-gassen in je vakgebied?

Kevin: Ja, zeker. Met de toename van het gebruik van warmtepompen worden F-gassen steeds breder toegepast om Nederland te voorzien van nieuwe vormen van verwarming. We zien ook al veel CO2-installaties, dus de verschuiving naar ACB (natuurlijke koudemiddelen) is al aan de gang. De uitfasering van F-gassen is een positieve stap, ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen die het met zich meebrengt.

STEK: Nogmaals gefeliciteerd, Kevin, en bedankt voor dit inspirerende interview. Ik weet zeker dat toekomstige examenkandidaten veel aan jouw ervaringen en tips zullen hebben. Veel succes met je verdere ontwikkeling bij Feenstra!

Kevin: Dank je wel, het was mijn plezier om mijn ervaringen te delen. Ik ben blij als het anderen kan helpen. En ik kijk uit naar mijn verdere ontwikkeling bij Feenstra en de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.