Eerste STEK-bedrijfscertificaat in Nederlands Caribisch gebied

nov 17, 2022

Op 16 november 2022 heeft Mairondy Bodak, eigenaar van Optimum Engineering & Consultant NV (OEC), het allereerste STEK bedrijfscertificaat in Nederlands Caribisch gebied in ontvangst mogen nemen. OEC is daarmee het eerste bedrijf in Nederlands Caribisch gebied dat zich onderscheidt met een certificaat voor het verrichten van handelingen aan koel-, klimaat- en warmtepompinstallaties met f-gassen.

De keuze van Bodak om zijn bedrijf te laten certificeren is onderdeel van een overkoepelende beweging om de emissie van broeikasgassen in Nederlands Caribisch gebied terug te brengen. Op het terugdringen van de uitstoot van f-gassen in Nederlands Caribisch gebied is weinig zicht, want er is geen wetgeving en toezicht op de installaties en handelingen daaraan. En daar moet verandering in komen.

Bodak is zeer blij met het certificaat. “Het is een goed gevoel om als eerste bedrijf in de Cariben het STEK-certificaat te hebben.” Waarom hij zich heeft laten certificeren? “Ik wilde me certificeren om de eerste in de Cariben te zijn, maar ook om de mensen meer bewust te maken over de uitstoot van koelmiddelen. Dat het belangrijk is om deze niet zomaar in de lucht los te laten.” Volgens Bodak is f-gassen emissie nu een groot probleem in Nederlands Caribisch gebied: “Je ziet dat niemand er iets aan doet. Maar er ontstaat wel een bewustzijn onder de mensen over de schadelijkheid van f-gassen. En er zijn ook grote klanten die in de duurzame richting willen gaan, net als mijn bedrijf. Dat helpt om mensen bewuster te maken.”

STEK voorzitter Joop Hoogkamer is trots op deze ontwikkeling. “Ik ben ontzettend verheugd met deze prestatie. We geven al meer dan 30 jaar bedrijfscertificaten uit en dit is de eerste in Nederlands Caribisch gebied. Ik denk dat we daar met zijn allen erg trots op mogen zijn.” STEK wil graag een bijdrage leveren aan de verdere uitbreiding van certificering in Nederlands Caribisch gebied.” Hoogkamer: “Ik heb begrepen dat er inn Nederlands Caribisch gebied een tandje bij gezet kan worden qua emissiebeperking. En dat is nou net de bestaansreden van STEK.”

Ron Leppers, directeur van SGS is heel enthousiast over Bodak zijn organisatie. “Ik vind de prestatie van Mairondy heel bijzonder. Het is niet makkelijk om in dat deel van de wereld waar geen aandacht is voor broeikasgassen een certificaat te behalen dat hier specifiek op in gaat. Het STEK-certificaat.”

Volgens SGS auditor Martin Weerstand, is er wèl draagvlak voor f-gassen emissiebeperking in Nederlands Caribisch gebied. “Er zijn wel degelijk mensen en bedrijven die er iets aan willen doen. Dat had ik niet verwacht. In Nederland is het een verplichting en staan de meeste bedrijven er ook achter. Bijzonder dus om mee te maken dat dat ergens anders op de wereld ook zo is. Maar er moeten wel stappen worden gezet nu.”

Bodak heeft inmiddels groepen op Curaçao en Bonaire benaderd om te kijken hoe men hier gezamenlijk verder invulling aan kan geven.

Op de foto vlnr: Ron Leppers (SGS Intron) Mairondy Bodak (OEC) en Joop Hoogkamer (STEK)