Vernieuwde examens natuurlijke en brandbare koudemiddelen

mrt 29, 2021

Vorig jaar zijn de nieuwe normen voor het werken met de natuurlijke koudemiddelen NH­3, CO2 en brandbare koudemiddelen gereedgekomen, resp. de PGS13:2020 en de NPR 7601:2020 en 7600:2020. Een goed moment uiteraard om ook de examens hierop aan te passen!

De examens en certificeringen voor deze koudemiddelen moeten borgen dat iedereen die aan installaties werkt, weet wat hij doet en vooral begrijpt hoe dat met de veiligheid van die installaties samenhangt.

Help mee de examens aan te passen

Halverwege 2020 is de examencommissie ACB (Ammoniak, CO­2 en Brandbaar) op verzoek van het Netwerk Koude en Klimaat gestart met het aanpassen van de examennormen (de zg. eindtermen) voor monteurs. Dit gebeurt op basis van bovengenoemde vernieuwde normen. Die eindtermen zijn 22 februari 2021 gereedgekomen. Als volgende stap moeten ook de examens zelf (de theorievragen en het praktijkexamen) worden aangepast. Het streven is voor de zomervakantie de examens aangepast te hebben, zodat we na de zomer met de eerste examens kunnen beginnen.

Er worden nog mensen gezocht voor het aanpassen van de theorievragen en het praktijkexamen. Voor informatie mail naar: info@stek.nl.

Ook voor ontwerpers en bedienend personeel?

Op dit moment wordt gekeken of er voldoende draagvlak is om ook een examen te maken voor ontwerpers en bedienend personeel. Dat ook deze beroepsgroepen een grote invloed hebben op de veiligheid van natuurlijke koudemiddelen, zal onmiddellijk duidelijk zijn!