Nieuwe kabinet wil 55% reductie broeikasgas in 2030 t.o.v. 1990

okt 17, 2017

Het kabinet wil de doelstelling van het klimaatverdrag van Parijs realiseren. Daarvoor moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Het kabinet zet in op 55% reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Daarmee gaat het nog een stap verder dan wat de Europese Unie (EU) heeft toegezegd in het klimaatakkoord (40% reductie). Er komt een Nationaal Klimaat- en Energie-akkoord en een Klimaatwet. Dit geeft bedrijven meer zekerheid over langetermijndoelen.

Hieronder volgen de belangrijkste beleidsvoornemens voor ondernemers.

Duurzame gebouwde omgeving

Het kabinet wil de gebouwde omgeving duurzamer maken. Daarom gaat zij met andere overheden per regio plannen maken over energiebesparing, bijvoorbeeld via isolatie en duurzaam opwekken van energie (warmtepompen, zonneboilers en geothermische warmte).

Betalen voor milieuvervuilend gedag

Bent u milieuvervuilend bezig? Dan gaat u hiervoor een boete betalen in de vorm van belasting. Denk bijvoorbeeld aan een hogere belasting voor het storten en verbranden van afval. Verder komt er in Nederland net als in onze omringende landen een kilometerheffing voor vrachtverkeer (‘Maut’). En mogelijk ook een vliegbelasting. De opbrengst van de ‘groene belastingen’, komt bij u terug via lagere lasten voor bedrijven. De inkomsten uit de kilometerheffing zorgen bijvoorbeeld voor een lagere motorrijtuigenbelasting op vrachtauto’s en leveren geld op voor innovatie en verduurzaming.

Emissieloze auto’s

Het kabinet wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Er komen proeven om ervaringen op te doen met alternatieve vormen van vervoer en betaling, zonder dat dit leidt tot een systeem van rekeningrijden. Het kabinet doet dit samen met de Mobiliteitsalliantie.

Stimuleren duurzaam goederenvervoer over spoor en water

Er komen speciale maatregelen voor de binnenvaart en spoorwegen. Die moeten helpen om om de uitstoot van het toenemende goederenvervoer over de weg te beperken. De gebruikersvergoeding voor het spoorgoederenvervoer gaat bijvoorbeeld meer aansluiten bij die in de buurlanden. Voor de binnenvaart worden tijden van brug- en sluisbediening beter afgestemd. Met de zeevaart- en binnenvaartsector komt het kabinet met een Green Deal voor duurzame maatregelen.

Stimuleren CO2 afvang en –opslag en warmteopslag

In de havengebieden in Rotterdam en Amsterdam en het Westland zijn mogelijkheden voor CO2-afvang en -opslag en ook voor gebruik van restwarmte. Het kabinet gaat onderzoeken hoe dit nog beter kan. De stimuleringsregeling voor duurzame energieproductie (SDE+ van 3,2 miljard per jaar) wordt uitgebreid. De regeling is straks ook bruikbaar voor andere technologieën om uitstoot te beperken, zoals afvang en opslag van koolstofdioxide.

Bron: KvK