Tweede Kamer wil kwaliteitsborging warmtepompinstallaties

jan 14, 2020

Kort voor het kerstreces heeft de Tweede Kamer in grote meerderheid ingestemd met een motie die de regering oproept om tot betere kwaliteitsborging van warmtepomp- en zonnepaneelinstallaties te komen. De motie werd ingediend door GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee, die eerder dit jaar al aandacht voor dit onderwerp vroeg.

In september stelde Van der Lee al een aantal kamervragen over de kwaliteit van installaties aan minister Wiebes van Economische Zaken en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties. Aanleiding hiervan was een roemruchte uitzending van Radar, waarin een ontevreden warmtepomp-gebruiker aan het woord kwam. Uit een bezoek van vakblad Warmtepompen aan de betreffende woning bleek met name dat het oude afgiftesysteem in de woning volstrekt ongeschikt was om een warmtepomp op aan te sluiten. Met de warmtepomp zelf was niet zoveel mis, met de installatie des te meer.

Vragen over toezicht en certificering

Op de kamervragen van Van der Lee is drie maanden laten nog steeds geen reactie van beide ministers ontvangen. Twee van de (zeven) vragen die Van der Lee destijds stelde, zijn of de ministers bereid zijn om beter toezicht uit te oefenen op de branche en zich in willen spannen voor een goede certificering van warmtepompinstallateurs. In navolging op deze vragen diende het kamerlid afgelopen week een motie in.

Bijna kamerbrede ondersteuning

In de motie staat, kort samengevat, dat consumenten erop moeten kunnen vertrouwen dat hun warmtepomp of zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd, en dat dit laatste te vaak niet het geval is. Bij zonnepanelen kan dit behalve een minder efficiënte installatie ook brandgevaar en problemen met verzekeraars tot gevolg hebben. Om het aantal slecht aangebrachte installaties terug te dringen, wordt de regering door de Tweede Kamer verzocht om met brancheorganisaties in gesprek te gaan om samen tot kwaliteitsborging voor installateurs te komen. Afgelopen donderdag werd de motie in stemming gebracht en bijna kamerbreed aangenomen. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de eenmansfractie Van Haga stemden tegen.

Bron: Vakblad Warmtepompen

Meer info over STEK Warmtepomp certificering