\"\"

Hardsoldeer examen

Inschrijven examen

 

Hardsoldeer kwalificatie steeds belangrijker

Een hardsoldeer kwalificatie voor koeltechnische monteurs wordt steeds belangrijker. Met het terugdringen van traditionele f-gassen worden steeds vaker nieuwe, vaak brandbare, koudemiddelen toegepast (zowel natuurlijke koudemiddelen als HFO’s). Voor installaties waarin deze (brandbare) koudemiddelen worden gebruikt, is in een aantal gevallen (dit zijn PED-categorieën II, III en IV) ‘goed vakmanschap’ niet meer voldoende. De PED regelgeving en dus ook de Certificerende Instantie vereisen dan een hardsoldeer certificaat van de monteur.

STEK en Energie Consult Holland (ECH) werken samen om de hardsoldeer kwalificatie in Nederland te bevorderen. De eerste kwalificaties zijn inmiddels begin 2021 behaald!

Opleidingen en examen

Voor een opleiding hardsolderen t.b.v. de hardsoldeer kwalificatie kunt u terecht bij Aeres Tech / Go, Koning Willem I College en ROVC. Het examen wordt afgenomen door STEK. Het soldeerwerkstuk wordt daarna opgestuurd naar een röntgen technisch laboratorium. Na een positieve beoordeling zal Energie Consult Holland als EU-CBI het certificaat verstrekken.

De kosten voor het examen bedragen:  € 475,-  ex btw.

Veelgestelde vragen

 

 

 

 

Exameneisen

Bekijk hier welke eisen gesteld worden voor het behalen van het examen.

Inschrijven

Inschrijven examen

 

Geldigheidsduur

De geldigheid van de hardsoldeer kwalificatie is 3 jaar. Let op: de werkgever moet wel elk half jaar de continuïteit van de soldeerderskwalificaties binnen het geldigheidsgebied waarborgen. We adviseren de eisen van beschikbare normen in werkbare procedures te verwerken.

Lees ook:

Snel menu
STEK