\"\"

Hardsoldeer examen

Coronavirus update (15 juni ’20)

Juni 2020: voorzichtige herstart STEK-examens

In juni zijn de opleidings- en examenlocaties weer langzaam en beheerst opgestart conform de regels van het RIVM. Dit betekent kleine groepen met min. 1,5 mtr. afstand en gebruik van beschermingsmiddelen.

STEK heeft al wat beschikbare examendata van de examenlocaties ontvangen. We zijn dan ook  gestart met het planproces.

U ontvangt vanzelf van STEK een mail met een login voor het nieuwe examenplatform. Hiermee kunt u zelf uw voorkeursdata (c.q. verhinderdata voor een her) voor uw examen opgeven. Op basis van uw data zullen wij u inplannen en ontvangt u van ons een bevestiging.

Bel ons a.u.b. niet; ook wij houden ons aan de richtlijnen van de Rijksoverheid en zijn met minimale bezetting aanwezig op kantoor. Heeft u toch nog vragen mail dan naar: examen@stek.nl

Inschrijven examen

 

Hardsoldeer kwalificatie steeds belangrijker

Een hardsoldeer kwalificatie voor koeltechnische monteurs wordt steeds belangrijker. Bij nieuwe, vaak brandbare, koudemiddelen is ‘goed vakmanschap’ lang niet altijd meer voldoende.

Met het terugdringen van traditionele f-gassen worden steeds vaker nieuwe, vaak brandbare, koudemiddelen (zowel natuurlijke koudemiddelen als HFO’s) toegepast. Voor installaties waarin deze (brandbare) koudemiddelen worden gebruikt, is in een aantal gevallen ‘goed vakmanschap’ niet meer voldoende. De PED regelgeving en dus ook de Certificerende Instantie vereisen dan een hardsoldeer certificaat van de monteur.

Vakbekwaamheid bij hardsolderen bepalend voor de kwaliteit

STEK en Energie Consult Holland (ECH) werken samen om de hardsoldeer kwalificatie in Nederland te bevorderen. Daartoe hebben partijen vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De eerste kwalificaties zijn inmiddels begin dit jaar behaald!

Opleidingen en examen

Voor een opleiding hardsolderen t.b.v. de hardsoldeer kwalificatie kunt u terecht bij Aeres Tech / Go, Koning Willem I College en ROVC. Het examen wordt afgenomen door STEK. Het soldeerwerkstuk wordt daarna opgestuurd naar een röntgen technisch laboratorium. Na een positieve beoordeling zal Energie Consult Holland als EU-CBI het certificaat verstrekken.

De kosten voor het examen bedragen:  € 475,-  ex btw.

Inschrijven

Inschrijven examen

 

Geldigheidsduur

De geldigheid van de hardsoldeer kwalificatie is 3 jaar. Let op: de werkgever moet wel elk half jaar de continuïteit van de soldeerderskwalificaties binnen het geldigheidsgebied waarborgen. We adviseren de eisen van beschikbare normen in werkbare procedures te verwerken.

Lees ook:

Snel menu
STEK