Terugblik seminar ‘Koudemiddelen van Vandaag en Morgen’

mei 9, 2023

Op 19 april 2023 hield STEK het hybride seminar Koudemiddelen van Vandaag en Morgen. Daar werd door onze presentatoren Dick van Giezen, Geert Doornbos en Arie van Ballegooijen verteld over verschillende ontwikkelingen die voor nu en in de toekomst belangrijk zijn voor installateurs die werken met zowel chemische als natuurlijke koudemiddelen.

Bas Eickhout opende het seminar met zijn visie op de voortgang van de Europese F-gassen verordening. Hij gaf belangrijke boodschappen aan de installateurs mee, voor nu en in de toekomst.

Dick van Giezen vertelde vanuit zijn ervaring als Sales Director bij Carrier over de toepassingsgebieden en eigenschappen van zowel chemische als natuurlijke koudemiddelen. Hij legde daarbij de nadruk op de verschillende eigenschappen waaraan je moet denken bij de koudemiddelen, zoals kosten, brandbaarheid, toxiciteit, GWP-gehalte en rendement.

Geert Doornbos lichtte de ontwikkeling van koudemiddelen toe en de zoektocht naar het ultieme koudemiddel voor zowel techniek als natuur. Verder legde hij de nadruk op het potentieel van de toepassing van natuurlijke koudemiddelen, maar ook de huidige beperkingen daarvan die in de toekomst opgelost moeten worden.

Arie van Ballegooijen wierp licht op de huidige en toekomstige situatie rondom PFAS, de nieuwe milieuzorg. PFAS is een zeer stabiele en persistente verbinding van koolwaterstoffen en Fluor. Wanneer PFAS in het milieu komt, hoopt het zich op in organismen en vormt daardoor een gezondheidsrisico voor zowel mens als dier. Arie gaat dieper in op dit onderwerp tijdens het Koudecongres 2023 op 15 juni. Zie dit artikel.

Wij danken iedereen die het seminar heeft bijgewoond voor hun aanwezigheid en bijdrage door middel van het stellen van vragen en het meedoen aan de polls. Het seminar kan worden teruggekeken via het deelnemersplatform. Ook een seminar van STEK bijwonen? Houd onze online kanalen in de gaten voor het eerstvolgende seminar.