ILT start bewustwordingscampagne illegale koudemiddelen

okt 4, 2022

De Europese Unie heeft via een quotasysteem klimaatschadelijke koudemiddelen uit de markt gehaald. Hierdoor worden legale koudemiddelen in kleinere hoeveelheden op de markt gebracht. Door deze ontwikkelingen is er een illegale markt in koudemiddelen ontstaan.

Boodschap van de campagne

Het doel van de online campagne is om afnemers van illegale koudemiddelen te ontmoedigen en om bewustwording te creëren bij kopers van deze producten. Gebruikers die een airco of warmtepomp willen installeren of onderhouden mogen dit nooit zelf doen. Zij zijn verplicht om dit door een erkend bedrijf (bedrijven met een BRL 100-certificaat en personen met een BRL 200-certificaat) te laten doen. Via het online register is te zien welke installatiebedrijven gecertificeerd zijn.

Het blijft lastig om illegale en legale koudemiddelen van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er een aantal kenmerken waarop je kunt letten:

  • Koudemiddelen kun je beter nooit via het internet bestellen, de kans is namelijk groot dat het om illegale handel gaat.
  • Wees op je hoede als de prijs van de leverancier ongewoon laag is.
  • Let op dat de cilinder navulbaar is. Anders kan deze niet gerecycled worden en is deze illegaal op de markt.

Kijk op ILT.nl voor meer informatie.

Oproep om de animatie te delen
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil het gebruik van klimaatvriendelijke middelen stimuleren. Door de inzet van korte animaties wil men zowel de eindgebruiker als de installateur bereiken. STEK roept gercertificeerde bedrijven op deze animaties te verspreiden via de social media kanalen.

Zo kunnen we met elkaar de verspreiding van illegale koudemiddelen helpen voorkomen.

Via onderstaande link is oa zijn de video en diverse boodschappen te downloaden.

https://we.tl/t-Jsg4NLQvtz